fredag 31 oktober 2008

Happy Halloween!



Jag har klätt ut mig tillräckligt för en vecka, och ska därför inte fira Halloween med maskerad (svårt att toppa att bli utsedd till kvällens bäst klädda och få ta emot en tiara på scen - vilket inträffade förra lördagen - kände jag). Så det blir en lugn kväll med blåst och regn och grenar som piskar mot rutan när man sitter med tända ljus och knastrande brasa och tänker på saknade vänner och släktingar vars gravar man kanske kommer att besöka senare under helgen. Allhelgona helt enkelt. Om du blir alldeles för melankolisk rekommenderar jag lite (eller snarare mycket) Stephen King. Misär och tragik, javisst, men inte din personliga utan en fiktiv romankaraktärs och tusen gånger mer läskig och skruvad! Topp tre nedan.

1. Misery (Lida, 1987) - Min absoluta favorit!
2. Pet Sematary (Jurtjyrkogården, 1983) - Oh, så bra.
3. Carrie (Carrie, 1974) - Hämnden är både blodig och ljuv.

Bubblare:
On Writing: A Memoir of the Craft (Att skriva - en hantverkares memoarer, 2000), superbra och personligt om skrivande.

P.S. Om biblioteket och bokhandeln närmast dig hunnit stänga och du inte redan äger böckerna eller kan låna dem av någon är det helt okej att kolla om din lokala videobutik har filmversionen av respektive bok. Nödlösning, men det funkar. Lycka till! DS

torsdag 30 oktober 2008

onsdag 29 oktober 2008

Alla rätt.


Det finns inga gråzoner, här är det bara hylla och dissa som gäller. En annan som fått alla rätt på provet, även om det är ett tag sedan nu är Bonnierpocket (åtminstone i det här specifika fallet). Det är klassiker, det är pocket, det är svenskt, det är en fantastisk fin sammanhållande form och de är perfekt satta. Det är helt enkelt alla rätt och guldstjärna i kanten. När böcker ser ut såhär blir de lätta att sälja och lockande att läsa. Selma är en av mina absoluta favoritförfattare, och i höst är hon mer aktuell än någonsin då det var 150 år sedan hon föddes. Läs tidskrift, kolla juldrama på finbio eller läs och läs om. Min favorit? Gösta Berlings saga såklart!

P.S. Det är ofantligt irriterande att Jerusalem givits ut i klassikerserien (vars omslagsidé jag inte tänker gå in på här och nu) och inte finns i samma design som ovan. Please fix! DS

tisdag 28 oktober 2008

We have a Winner!


Nu har jag lusläst VI LÄSER. And I loooved it! Bra, smart, kul och framförallt rappt skrivet. Visst märks det att det är ett "förstanummer", men det här har potential att bli hur bra som helst. Den får gärna komma minst en gång i månaden om jag får bestämma. Om man får önska skulle den kanske kunna bli lite, lite mer arty i sitt uttryck men annars är jag till min stora förvåning stormförtjust. Jag blev upplyst, berörd och inspirerad. Dessutom: snygga illustrationer! Sedan klarade den alla tidningars måste nummer ett: den innehöll ett test (som dessutom var så välgjort att det stämde på pricken och fick mig att garva högt). Men när vi löst frågan om en vettig svensk litteraturtidskrift uppstod plötsligt ett nytt problem. Inget (och då menar jag inget) förlag kan uppenbarligen göra vettiga annonser. Shape it up, would' ya? (Ja, jag var ju tvungen att klaga över något, men det skulle faktiskt göra bokbranschen gott att inspireras från förslagsvis parfymannonser lite då och då. Väck mitt habegär goddammit!)...

So many books, so little time...

måndag 27 oktober 2008

Blackeberg is the new black.


Hösten fortsätter att gå i vampyrernas tecken. Säkra källor har rapporterat att den pocket som går bäst just nu utan tvekan är Låt den rätte komma in. Det nya pocketomslaget är fortfarande lite för mycket alkoholreklam för min smak, men hey, det är i allafall ett filmomslag på en svensk pocketbok. Dessutom har jag börjat få små röda paket med posten med svenska marknadsförare för filmatiseringen av Twilight som avsändare. Kanske inte superkreativt so far, men det är lika bra eftersom jag anser att den amerikanska trenden med "blood red frappuccinos" är helt fel väg att gå. Gillar dock att filmbranschen och bokbranschens äktenskap känns allt mer "'til death do us part" och allt mindre "las vegas". Det är lång väg kvar, but we're getting there folks! Högst upp på önskelistan just nu: Absurt snygga filmsomslag till de svenska pocketutgåvorna av Flickan från ovan och Mannen som älskade yngve. Thank you!

Sjukt bra.


Fri från infektioner - doktorns bästa råd är den typen av bok man "ska ha hemma och kolla i vid behov". I don't work that way. Därför har jag läst den pärm till pärm och blivit om möjligt ännu mer hypokondrisk än jag redan är. Har dessutom redan börjat följa en massa tips ur boken; det är tydligen av största vikt att inte dela tandkrämstub med någon annan människa till exempel (och jag som brukar låna andras tandborstar hej vilt, och ibland kan det till och med hända att jag hittar min egen på golvet!). Men det är det slut med nu! Det spelar ingen roll att jag har ett grymt bra immunförsvar (som jag starkt misstänkner har byggts upp genom tidigare arbetplatser, försök slå vårdcentral och flygplats om ni kan), hösten är här och infektionerna ska undvikas till varje pris. Favoritprodukt på Apoteket? Handsprit såklart!

P.S. Mindre roligt var ju att lära sig att man under graviditet bör undvika rått kött och katter för att inte barnet ska få någon livsfarlig sjukdom. Mina två livsnödvändigheter kan jag inte vara utan i nio månader; eventuella framtida barn kommer definitivt att adopteras från Asien! DS

lördag 25 oktober 2008

I'm not only a bitch, but also a witch...


Till och med när jag går och ut och klubbar (vilket inträffar ytterst sällan eftersom det finns alldeles för många böcker att läsa) vill jag känna den litterära anknytningen. Därför var det helt självklart att dressa upp mig till den bästa fake queen jag vet, nämligen häxan i Narnia, när mina favoriter på Hootchy Kootchy Club bjuder upp till dans med temat Queens: fake or real (älskar fantastiska Tilda Swinton i filmversionen!). Hur nördig är du? Gå in och gör DN Boks Narniatest! Och här hittar du en utgåva med alla böckerna i en enda enorm pocket! Turkish delight, anyone?

torsdag 23 oktober 2008

VI and Me.


Sverige behöver ett nytt vasst magasin om litteratur. Badly. Är det VI LÄSER? Ikväll går jag på releasefesten och plockar med mig ett nummer hem för sträckläsning. Behöver jag säga att mina förväntningar är skyhöga?

P.S. Det litterära magsinet på bilden har ingenting med tidskriften i inlägget att göra. DS

onsdag 22 oktober 2008

Little Shining Women.


Undrar just vilken populärkulturell referens som fick mig att tänka på Little Women och The Shining just ikväll, och undrar just hur många gånger man egentligen läst dem? Låna, läsa, älska, äga. Och förvara i frysen vid behov!

Care for a Cup of Gin?







1984 måste vara ett av de mest omgjorda romanomslagen någonsin, stackars Georgieboy vänder sig väl i sin grav. Så let's talk! Vilket tycker du funkar bäst av de jag valt ut ovan? Varför? Snacka om konst/reklamskoleuppgift 1.A. (om ni är riktigt snälla kanske jag lägger upp ett eget bidrag som min lärare på Beckmans dömde ut totalt för ett par år sedan; stackars kille, han kunde inte ha varit mer fel ute!). Jag hade nämligen fokuserat på målgruppen - vi måste få the next generation att läsa Orwell (att somliga fick börja i mellanstadiet kan ni se här, och se vart det fört oss), vilket gjorde att jag gjorde vad jag måste och till stor del använde mig av chockrosa. But don't worry, det är hur snyggt som helst, jag lovar!

tisdag 21 oktober 2008

Pelikan.

Just nu läser jag tre böcker samtidigt. De handlar om; köpstopp, döden och infektioner. Yay! Inte konstigt att jag ser på filmatiseringen av The Pelican Brief (Pelikanfallet, 1992) ikväll istället för att läsa!

Revolutionary Road.



Jag är sugen på Yates Revolutionary Road. Filmen kommer i januari, så man har fram till jul på sig att läsa...

söndag 19 oktober 2008

Che Guevara Talks to Young People.

Kändisar. Politiker. Mamma. Många är de som vill tala om för oss vad vi bör läsa. Men varför inte lyssna på kidsen för en gångs skull? Jag fick blodad tand efter torsdagens äventyr och lät därför den koolaste och mest belästa femtonåring jag känner lista fem böcker hon tycker du bör läsa. Det är bara att sätta igång (själv har jag nr 4 och nr 5 kvar att läsa)!




P.S. Självklart föredrar hon pocket framför inbundet. "Man kan ha dem i fickan, man kan packa många i väskan, det är härligt och dessutom praktiskt på resan". 'Nuff said! DS

I'm not Scared.

I fredags hamnade jag i en diskussion om Niccolò Ammanitis böcker och huruvida de svenska översättningarna av dessa är bra eller inte. Eftersom jag inte direkt talar språket flytande har jag inget annat val än att läsa Jag är inte rädd på svenska, men det var ändå intressant att höra mina italiensktalande översättarvänner diskutera hur författarens böcker gått från att vara avskalade i original till att bli betydligt mer pratiga i svensk översättning.

P.S. Jag blev övertalad av samma vänner att läsa Långt långt härifrån redan för flera år sedan. Har jag läst den än? Nej, jag bangade varje gång jag stod och höll i den eftersom jag inte gillade typsnittet på framsidan... Ibland blir man bara så trött på sig själv... DS

lördag 18 oktober 2008

Miranda Nostalgia!


Omläsning av de här böckerna snarast kände jag. Åh, vad man läste dem om och om igen när det begav sig. Älska! Men grav ångest när jag gick in på Adlibris och insåg att nyutgåvorna är inbundna. Kolla de nya omslagen och gråt!

Hjärta.

Dagens omslag. Vem blir inte sugen?

fredag 17 oktober 2008

Billyboy...

Jag var verkligen skeptiskt inställd till den här boken, men efter att ha läst och begrundat kan jag konstatera att den både var kul och klok (trots det faktum att förordet innhåller meningen "Våra åsikter är det känselspröt som vi sänker ner i kulturens gryta för att orientera oss."). Roligaste insikten: "Media är inget medium att skicka idéer och tankar med, förutom möjligen meddelandet: så här ser jag ut just nu, och jag lever." Intresserad? Kom hit ikväll på bokrelease och talkshow. Är tidig får du boken gratis...

What A Night!

Jag fick dramatik och galenskap! Blogawards var en riktigt rolig historia och man kan lugnt säga att bokbranschen skulle må bra av lite fashioninfluenser. Om gårdagskvällen hade handlat om litteratur hade jag died and gone to heaven... Mellan allt ätande, drickande och minglande hann jag fråga ett par bloggare om deras inställning till litteratur...

De fashionabla syskonen Ann-Marie Ly (-92) och Hoa Ly (-83) tipsade om Ett hål i huvudet och Terapins gåva.
Även Jack Kryou (-94) gillar att läsa böcker, favoritförfattaren är J. K. Rowling och han har läst samtliga Harry Potter-böcker minst två gånger. Självklart är böckerna bättre än filmerna!
Sofia Åslund (-92) är en självutnämnd bokmal som framförallt gillar att läsa självbiografier. Favoriten är Vingklippt ängel, men hon tyckte inte att uppföljaren Känn pulsen slå var riktigt lika bra.

torsdag 16 oktober 2008

Bookie Goes to Hollywood!

Ikväll stapplar jag (äger ett enda par pumps som jag inte kan gå i, och delar av ena klacken verkar dessutom ha försvunnit under bokmässan) iväg till Östermalm för att mingla med Sveriges modebloggselit. Att säga att jag kommer att vara en fish out of water är århundradets understatement. Men vem letar inte med ljus och lykta efter en anledning att få klä sig i rosa vintagesiden och en svart smula till hatt en ovanligt regnig torsdagskväll i oktober? Jag hoppas på dramatik, tårdränkta tacktal och catfights. Återkommer med en rapport om hur det står till med läsandet av annat än bloggar och glossy magazines hos flickor födda -90 eller senare, so wish grandma' good luck!

P.S. En av de få "this is my life-bloggar" jag läser (som inte tillhör någon jag känner privat) är den här. Bara namnet... väldigt underhållande! DS

onsdag 15 oktober 2008

Poppyeye.

Jag har hört att den är kass, men det spelar ingen roll. Jag vill ha den (engelsk pocket tack), och jag vill ha den nu! Gärna levererad till min dörr med ett sidenband om tillsammans med en ledig eftermiddag att läsa den på...

Årets julklapp?

Bara 69 dagar kvar till jul people! Den här oerhört fascinerande boken har jag inte hittat själv, men den den är tydligen världens humorsnackis i vissa delar av svensk bokbransch. Om den hinner komma i pocket innan jul slår jag till (men eftersom jag läser den här boken just nu kanske det blir en trendigt konsumtionsfri jul i år... eller inte). Den här boken bara måste jag ha! Bara läs: "Vet du att du med ditt medvetande har förmåga attpåverka vatten? När du uttrycker din tacksamhet till vattnet förbättras dess kvalitet. När du smädar eller ignorerar det försämras dess kvalitet.". Amazing!

tisdag 14 oktober 2008

Save the Rainforest!

Det här projektet har jag följt sedan det startade, och nu är det äntligen avslutat så att jag får kritisera slutprodukten. Annars brukar ju den här typen av projekt vara så misslyckade att de helt sonika ställs in, men nu finns alltså Dimridåer - Svenska folkets debutroman ute i handeln. Jag har därför tagit av min dyrbara tid och läst från pärm till pärm (vilket gör att ni slipper, och var glada för det). Missförstå mig rätt, jag älskar D.I.Y.-kulturen och glada amatörer fyller en funktion när det gäller all kultur, men det här är verkligen Idol-uttagningarna i bokform. Månpocket, jag är mycket besviken!

P.S. Höll nästan på att glömma omslaget. Det var visst en tävling det också. Eh. Just det. Let's not even go there. DS

P.P.S. Du kanske undrar varför du just nu stirrar på ett stycke regnskog som kunde ha sparats om den här boken aldrig gått till tryck? Därför att det inte ens går att hämta ner en högupplöst bildf*n på omslaget från hemsidan! DS

måndag 13 oktober 2008

Dagens.

Den här boken har jag försökt börja på så många gånger nu. Inbunden på engelska. Pocket på engelska. Inbunden på svenska. Men det kanske är i pocket på svenska den ska läsas? Ett omslag som faktiskt inbjuder till läsning och som fick mig att haja till när jag såg den i hyllan, halleluja, ett under har skett!

söndag 12 oktober 2008

Shit!

Det här tycker jag är en smart idé. Mer sånt är vad svensk bokbransch behöver! Men det här? Jo, du är en sur gammal tant! Faktiskt.

DO NOT MISS IT!

Just. Don't. Please!

Same, same but different.

I veckan har jag läst den här boken parallellt med bokversionen av den här bloggen (finns att hämta gratis här!). I båda finns briljanta texter blandade med en hel del tugg. Det som slår mig mest är ändå att det verkar vara precis samma sak att vara ung år 2008 som 1994. Broder Daniel då som nu. Men självklart var det lite bokomslagsbashing som drog ned det största garvet från mig:

"...sen kanaliserade jag allt mitt förakt och lät det flöda ut över omlaget på Känn pulsen slå. Är det hon själv som har formgett omslaget eller? Den oskarpa bilden såg ut att vara frilagd på fyllan och typsnittet skulle kunna vara hämtat från någon B. Wahlströms ungdomsbok." (ur LAVALAND.SE/TXT VOL 1 2008).

Oh, well. Kunde inte sagt det bättre själv!

The Last Merry Go Round...

Vi tar väl en vända till med Le Clézio, eller vad säger ni?

I gårdagens SvD kunde man läsa den fascinerande artikeln "Akademien jagar Nobelprisläcka", så jag leta i närmaste pappersinsamling eller hoppas att den läggs ut på nätet snarast. Måste läsas (man får veta alla kodnamn på de senaste årens pristagare och det spekuleras vilt om vem som är årets läcka)...

Sedan hamnade jag här (jag har också ett "långvarigt, passionerat förhållande med Horace Engdahl - förvisso på distans och utan hans vetskap, men ändå")!

Och om man får ångest över att man måste läsa ännu en nobelpristagare kan man kolla här istället (förövrigt en mycket underhållande pocketbok även i sin helhet, som du hittar här).

Till sist konstaterar jag att det inte bara var jag som hade problem med den här sändningen!

Now let's move on, shall we?

lördag 11 oktober 2008

Night Cap.

Älskar Jan Stenmark och att den senaste kom direkt i pocket är ju superfint. Men än en gång, vad hände med omslaget? Baksidestexten? Titeln? You should know so much better, Kartago...

fredag 10 oktober 2008

Baby, baby, baby, baby, baby...

Sommaren 2006 försökte jag få ALLA att läsa den här boken. Det gick sådär. Synd om er som inte lyssnade eftersom Tore Renberg är ett geni, och jag garanterar dig; du kommer att skratta, du kommer att gråta och du kommer att få enorm ångest (nej, inte beroende på omslaget, även om det också väcker ovanstående känslor). Jag kommer att befinna mig här hela helgen medan du springer runt och letar efter boken (finns bara på internet, trust me)...

Babbel.

Jag praktiskt taget flydde från TV:n igår (och det, ladies and gents, händer inte ofta) efter att i ungefär en minuts tid utsatt mig för litteratursveriges favoritunderhållning nummer ett, nämligen Babel. Eftersom det skulle handla om JMG Le Clézio tänkte jag allmänbilda mig lite, men vad bjuds? Babbel! Det enda jag kom fram till under den minut jag orkade titta var vad jag redan visste, nämligen att Horace Engdahl är vad kidsen skulle kalla för kool. Seriös, humoristisk och bara helt rätt. Tack för det!

torsdag 9 oktober 2008

Konsten att orka vänta...

En kommentar är väl på sin plats (man vet att man är en sann boknörd när man med bultande hjärta står och kollar webb-tv för att se Horace kliva ut genom den där dörren)... och jag tror att det här blir hur bra som helst (har inte läst, men min kollega T tipsade genast om den här, eller så kanske jag tar Horace på orden och börjar med någon av de här istället - vem kan motstå något som har med Marseille att göra? Inte jag åtminstone eftersom jag betraktar det som en av jordens främsta platser att vistas på). Om man heter Jean-Marie Gustave Le Clézio och är född i Nice kan det liksom inte bli fel! Nu återstår bara att vänta och vänta och vänta på nytryck och pocket (och det lär ju ta ett tag för att uttrycka det milt)... tur att jag är känd för mitt enorma tålamod... Suck.

P.S. En sak som är intressant är ju att Afrika som litterär trend håller i sig... DS

onsdag 8 oktober 2008

Ole, dole, doff...

Imorgon efter lunch är det dags. Förra året var min känning helt rätt (första gången någonsin ska sägas) och det var ju bara helt fantastiskt med Lessing, men det roligaste är ju ändå allt ljugande som äger rum dagarna efter att Horace avslöjat vem som ska odödligförklaras det här året. Mmmm. Just det. Ett tips: ljug aldrig om att du läst en bok. Det märks.

Jag gillade det här roliga uppslaget. Håller definitivt med om Conrad, Greene och Zola som alla är mina husgudar. Men vad är det egentligen med svenska folket, Astrid Lindgren och Nobelpriset i litteratur!? Nej! Släpp det!

Själv skulle jag uppskatta Atwood, eller varför inte Ondaatje eller Banville. Eller lyrik så att läshögen inte växer med en meter på bara en eftermiddag. Inte McCarthy eller Roth bara, då gäspar jag ihjäl mig.

Som ni kanske märker är jag en riktig nobel-prize-in-literature-kind-a-gal (trots min förkärlek för mormonporr och skvallerflickor).

Mina fem favoriter:

1. T. S. Eliot (jag står för att jag älskar The Wasteland över allt annat, trots att det känns ungefär lika hippt som att gilla Ulf Lundell).

2. Toni Morrison (enligt mig ett av världens få nu levande litterära genier).

3. William Golding (fullständigt tidlös och ofattbart imponerande varje gång).

4. Selma Lagerlöf (det finns ingenting som slår hennes klockrena sagoromaner).

5. J. M. Coetzee (hans produktion är ojämn och dessvärre bitvis väldigt sexistisk, men lord oh lord när han är som bäst...).

tisdag 7 oktober 2008

Cover My Eyes!

Men vad har vi här? Snälla Penguin gör inte så här mot mig (att er hemsida knappt går att navigera har jag försökt förtränga med tanke på att jag älskar er så mycket) men nu känner jag att vår relation knakar lite i fogarna... Så om ni vill att jag ska fortsätta dyrka er grafiska formgivning råder jag er att:

1. Inte anordna den här typen av tävlingar.

2. Inte ge guld, silver och brons till allmänt intetsägande försök till bokomslagsdesign!

3. Inte be folk gå in och pliktskyldigt kommentera (vad är annars förklaringen till att alla kommentarer - utom min favorit "euro trash" - känns så enormt stela och tillrättalagda?).

4. Anställ mig!

Over n' out.

Film är bäst på bok.

Jag gråter verkligen inte över detta faktum. Ser visserligen fram emot den här filmatiseringen, men endast för att den fått så fin kritik. Att det kanske blir en amerikansk filmversion vad det lider känns ju däremot fantastiskt (som litteratur betraktat anser jag dock det hela vara en relativt medioker historia). Två filmer ur listan jag definitivt inte ska se (jag klarade i snitt fem sidor i respektive bok innan jag gav upp) är den här och den här. Kolla istället amerikanska vampyrer och andra döda....

P.S. Varför ser affischen ut att vara sponsrad av Absolut!? DS