onsdag 8 oktober 2008

Ole, dole, doff...

Imorgon efter lunch är det dags. Förra året var min känning helt rätt (första gången någonsin ska sägas) och det var ju bara helt fantastiskt med Lessing, men det roligaste är ju ändå allt ljugande som äger rum dagarna efter att Horace avslöjat vem som ska odödligförklaras det här året. Mmmm. Just det. Ett tips: ljug aldrig om att du läst en bok. Det märks.

Jag gillade det här roliga uppslaget. Håller definitivt med om Conrad, Greene och Zola som alla är mina husgudar. Men vad är det egentligen med svenska folket, Astrid Lindgren och Nobelpriset i litteratur!? Nej! Släpp det!

Själv skulle jag uppskatta Atwood, eller varför inte Ondaatje eller Banville. Eller lyrik så att läshögen inte växer med en meter på bara en eftermiddag. Inte McCarthy eller Roth bara, då gäspar jag ihjäl mig.

Som ni kanske märker är jag en riktig nobel-prize-in-literature-kind-a-gal (trots min förkärlek för mormonporr och skvallerflickor).

Mina fem favoriter:

1. T. S. Eliot (jag står för att jag älskar The Wasteland över allt annat, trots att det känns ungefär lika hippt som att gilla Ulf Lundell).

2. Toni Morrison (enligt mig ett av världens få nu levande litterära genier).

3. William Golding (fullständigt tidlös och ofattbart imponerande varje gång).

4. Selma Lagerlöf (det finns ingenting som slår hennes klockrena sagoromaner).

5. J. M. Coetzee (hans produktion är ojämn och dessvärre bitvis väldigt sexistisk, men lord oh lord när han är som bäst...).

14 kommentarer:

malin sa...

hej! älskar din blogg, plockar nu alla mina boktips härifrån. litteratursök, check!

puss

Anonym sa...

ah, wonderful!

Moesha sa...

Men Anna snälla. Engelska patienten? Hehe. Vilket är ditt svenska bidrag om du måste komma med ett? Kram och god natt!

Anonym sa...

ah, du menar för dagens utrop? tranströmer, who else?

Lo sa...

Kände verkligen Atwood eller Tranströmer. Min no-no är Philip Roth isåfall, American Pastoral fick mig att vilja begå suicide by papercut. Och grejen med Astrid Lindgren - kan det inte vara pöbelrelaterat?

heléne sa...

Härligt med nobelpris-inlägg! Nu räknar vi ned timmarna, eller minuterna kanske. Men lite lustigt var det allt, i artikeln om de som akademien missat, att Kafka och Proust var med men förklarades som "det var ju ändå inte möjligt då de hade avlidit när deras mästerverk publicerades". Jo. Då kan man ju inte säga att det är en miss, eller hur? Själv vill jag, utöver dina solklara husgudar, lägga till Woolf som jag tycker skulle ha fått. Det blir säkert bli någon otippad - och det är ju lite det som är charmen! Nåväl, vi får veta snart helt enkelt!

Anonym sa...

e - det är definitivt pöbelrelaterat. och roth, ja det är suicide by papercut for sure. nu blir det säkert den killen bara för det. eller någon helt "okänd" så att alla bara "hmmm, ja... ehh, just det, VEM!?".

h - woolf är ju också självklar. såklart!

Anonym sa...

Måste tyvärr säga att jag avskyr T.S. Eliot. Annars är din 5-i-topplista nästan identisk med min :-)

/Kammie

Anonym sa...

men emiiiliia... eller raskolnikova, som ju är ditt egentliga namn. vad har hänt? hur kan du avsky t.s. eliot!? / josefina k

Anonym sa...

t.s. eliot är alldeles för ytlig för mig. jag behöver nåt svårare.

/jädjlbabe

Anonym sa...

eh. pretto! borgeshora!

Maria Engström sa...

Kan du då tipsa om nån Coetzee som inte är sexistisk så jag får en bättre läsupplevelse nästa gång? Fast säg nu inte att Onåd är den bästa, för då blir det inget läsa av.

Anonym sa...

The Life and Times of Michael K (Historien om Michael K) !!!!!!!!

maria engström sa...

Tack för tipset Anna!