onsdag 29 oktober 2008

Alla rätt.


Det finns inga gråzoner, här är det bara hylla och dissa som gäller. En annan som fått alla rätt på provet, även om det är ett tag sedan nu är Bonnierpocket (åtminstone i det här specifika fallet). Det är klassiker, det är pocket, det är svenskt, det är en fantastisk fin sammanhållande form och de är perfekt satta. Det är helt enkelt alla rätt och guldstjärna i kanten. När böcker ser ut såhär blir de lätta att sälja och lockande att läsa. Selma är en av mina absoluta favoritförfattare, och i höst är hon mer aktuell än någonsin då det var 150 år sedan hon föddes. Läs tidskrift, kolla juldrama på finbio eller läs och läs om. Min favorit? Gösta Berlings saga såklart!

P.S. Det är ofantligt irriterande att Jerusalem givits ut i klassikerserien (vars omslagsidé jag inte tänker gå in på här och nu) och inte finns i samma design som ovan. Please fix! DS

8 kommentarer:

Lo sa...

ja, de där omslagen är så fina. har alltid älskat dem, de gjorde butiken så mycket finare också!

Font-bitch from KH sa...

Selma regerar! Det märker man inte minst när man läser rock 'n' roll-romanen om Gösta. Som nutid fast med blods-eder och krås-särkar. Typ. Det mesta av Selma är lysande - men Gösta Berling är älsklingen.Vad gäller omslaget (av Kühlhorn vill jag minnas?) så är den naturligtvis fortfarande en frestare. Men… som du skrev tidigare i Orwellska sammanhang: "Visserligen propagerar jag för att omslaget ska spegla innehållet". Alltså; hur snyggt den här pocketen än må vara så prickar det inte Gösta Berlings stora innehåll med en enda detalj… Vilket är synd.

Anonym sa...

håller med dig fb! :-) det jag gillar i gösta är tragiken över att alla super ner sig när de bara vill ha kul hela tiden. mmm, vilken djup analys. sen finns det vissa kapitel som jag gillar så mycket att jag brukar läsa om dem då och då bara för att de är så briljant skrivna.

och angående att spegla innehållet; ja, det är bra om man lyckas med det, men jag vill verkligen inte ha något i den här stilen: :-)

http://www.seriesam.com/p2/gosta_berlings_saga_54.jpg

Maria sa...

Åh, den där tar jag ofta ut ur bokhyllan och tummar på, bläddrar i, minns tillbaka. Tyvärr har jag inte läst så många andra av Selma, får skriva upp henne på önskelistan helt enkelt. Håller med om att det är märkligt att de inte släppte alla med samma fina bokomslag. Hade det nåt med rättigheter att göra måntro?

Anders sa...

Att spegla innehåll är nog inte lika viktigt när det gäller vissa (svenska) klassiker - där är det kanske viktigare att få ett attraktivt "modernare" tilltal?
Men, kan man göra både och är det givetvis väl.

Anonym sa...

jag gillar ju omslag som gör det lättare att sälja in klassiker till kids. rättigheter; nej, det tror jag inte. rekommenderar en herrgårdssägen, charlotte löwensköld/löwensköldska ringen, nils holgersson, jerusalem och såklart kejsarn av portugallien som är mångas (dock inte min) absoluta selmafavorit.

Maria sa...

Kejsarn av Portugallien har jag läst, men den föll mig inte på läppen. Det var dock säkert 15 år sedan, så den kanske kan läsas om nu då?

Anonym sa...

nej, det är som sagt inte min favorit heller. pröva någon av de andra!