onsdag 30 december 2009

Några ord om noveller

I dagens stress och press blir läsning något som ska hinnas med på all möjlig mellantid, påvägtill- och påvägfråntid. Minns ni det gamla härliga initiativet med Färdlektyr? Kollektivtrafikens årliga novellsamling som delades ut gratis till skolelever i hela landet. Nu gick det inte så bra för Färdlektyr (då de verkar ha försvunnit). Men jag tror på konceptet, noveller kommer igen.

Se bara på det gångna årets succé med rosade Alice Munros novellsamlingar i nyutgåvor. Det finns också, i den nya novellandan, ett nytt projekt där man kan prenumerera på noveller. Så när ni anammar novellen inför 2010 tänkte jag ge några tips om gammalt och nytt, särdeles spektakulärt och synnerligen läsvärt, i novellmyllan.

För den som gillar skräck (och vem gör inte det?) är Edgar Allen Poes samlade noveller ett måste. Riktiga rysare, och briljanta sådana, av självaste föregångaren till deckargenren.

Istället för att släpa de ryska tegelstensromanerna påvägtill och påvägfrån, läs Nikolaj Gogols Petersburgsnoveller. Dessa humoristiska, realistiska och groteska (!) klassiker ger en gigantisk rysskänsla, i ett nättare format.(En urtjusig utgåva av just denna från Tiden förlags Ryska klassiker)

Med det kortare formatet i åtanke är Margareta Strömstedts Natten innan de hängde Ruth Ellis ett måste. Dessa små berättesler, glimtar från ett liv, är väldigt mänskliga och fullkomligt fenomenala.

Till sist en av mina absoluta favoriter Mare Kandre. Novellsamlingen Hetta och vitt är bland det sista hon skrev. Brutalt och fantastiskt, som bara Kandre kunde.

Så, när du nästa gång inte har tid för en stor roman eller tänker att någon lättläst bladvändare får duga - välj noveller!

/Heléne Jensen a.k.a lucka 3

4 kommentarer:

Maria sa...

Tack för tipset om brevnoveller.

Kicki sa...

Färdlektyr delas fortfarande ut till gymnasister. De gjorde det åtminstone så sent som förra läsåret, då jag jobbade som lärare. Färdlektyr är toppen!

helene sa...

Åh, jaha. Den förra hemsidan hade lagt ner, så därför drog jag den slutsatsen. Men det är ju super om det fortfarande finns kvar såklart!

Anna W sa...

älska färdlektyr! :-)