torsdag 30 juli 2009

Systrarna Brontë.


Jag är så sugen på att läsa Främlingen på Wildfell Hall och Agnes Grey. Har hört att de är swell. Någon som läst Villette eller The Professor? Jane Eyre är jag ju som de flesta andra kär i, men Svindlande höjder har faktiskt aldrig varit min favorit...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är nog inte rätt person att ge rekommendationer. Jag avskydde Jane Eyre och älskar Svindlande höjder. Jag tror det är vanligt. Man älskar antingen Emily eller Charlotte, och den andra ogillar man. Jag har alltid tagit för givet att Anne och Charlotte var "two peas in a pod" och att gillar man den ene så gillar man den andre (vilket är orsaken till att jag aldrig kommit mig för att läsa något av Anne.

a-lo sa...

Hm, jag är väl undantaget som bekräftar regeln då för jag är rätt förtjust i alla systrarna Brontë, fast på helt olika sätt. The tenant at Wildfell Hall är nog inte lika dramatisk som de andra, rent långsam ibland, men är man en sucker för engelska hedlandskap (moi) så är den helt rätt. Dessutom imponeras jag av att den har en så stark och självständig kvinnlig huvudperson för sin tid.

fiaisreading sa...

Den enda Brontë- boken jag läst är Främligen på Wildfell Hall och jag blev inte alltför imponerad av den. Inte för att den på något vis var dålig, men jag tyckte precis som ovanstående att den var rent långsam, för att inte säja seg på sina ställen. Wuthering Heights väntar på att bli läst nu, kanske gillar jag den bättre. Och Jane Eyre är tydligen ett säkert kort som jag borde ge mej på!

Sanna sa...

Jag tycker också att systrarna Brontë är charmanta alla tre, men på olika sätt.

Villette läste jag nyss. Lite trög i början, men när man väl har kommit in i den är den riktigt grym. Enligt författarna till The Madwoman in the Attic är det Charlottes mest genuskritiska roman och jag är böjd att hålla med. Läs den!

Anonym sa...

jane eyre - älskar för att det är en så fucking fantastisk roman. ÄLSKAR!

svindlande höjder - gillar intrigen, miljön och karaktärerna men den tappar för mig rent litterärt. hänger inte ihop, väldigt svajig och konstigt upplägg. lite maxad för min smak. jag gillar mer återhållet drama.

gud vad taggad jag är på resten nu! kanske får ta en mara med villette, främlingen... och agnes grey... mmm.