fredag 19 februari 2010

Referenslitteratur.

Vi har alla de där titlarna vi ständigt återkommer till. Som vi tänker på, drömmer om och läser om. Som är lite mer än bara en favorit eller riktigt bra bok. Några av mina referenstitlar är:

- The Fountainhead (som jag är trött på att försvara, bara läs)
- Blonde (för Marilyn, hantverket och Amerika)
- Klanerna i Palos Verdes (svart, vacker, svår)
- The Quiet American (jag är kär i Graham Greene)
- Ripley Bogle (jag är kär i Robert McLiam Wilson)
- The Bell Jar (behöver du fråga?)
- Pappa Goriot (för att det är precis så det är)
- Greven av Monte Cristo (Frankrike, fäktning, hämnd)
- The Observations (för att den är vansinnigt begåvat skriven)
- The Lovely Bones (svart, döden, humor, vemod)

I told you mine, now tell me yours!

6 kommentarer:

Jan på English Bookshop sa...

Kul att en av mina favoriter Joy Nicolson dyker upp här och där. Lite överraskad över att det finns en svensk utgåva. Visste du att hon skrivit en bok till? Lite mörk om ett par amerikaner som hamnar på avvägar i Mexico. Klart läsvärd. Annars jobbar hon visst mycket med herrelösa hundar nuförtiden.

Linnea sa...

Av de böcker du räknar upp har jag bara läst Blonde.. Jag borde nog skämmas! :P

Anonym sa...

Åh, jag har inte läst någon av dessa böcker, skulle du säga att detta är som en "böcker du borde läsa"-lista? Jag tycker om alla dina boktips, det berikar så mycket.

Det skulle vara kul om du kunde skriva om böcker du tycker att man borde läsa, ut olika genrer. Tex skräck, kärlekshistorier, etc. Självklart blir allting subjektivt, men du är ändå så pass beläst att det skulle ses som experttips :)

Anna W sa...

jan - ja, visst är hon fantastisk. har bara läst klanerna... måste läsa den andra också! men man får ångest av hennes hemsida och att hon inte producerar litterärt. håller henne väldigt högt och tar gärna emot liknande tips. den svenska utgåvan är helt okej översatt, om än med några slarvfel här och där, och utgiven på modernista.

linnea - man ska aldrig skämmas, över något! lär av linda skugge. och var glad över att du läst blonde! ;-)

anonym - nej, inte en måste-läsa-lista, men böcker som betytt väldigt mycket för mig personligen - jag återkommer ofta till dem och om man får vara lite djup skulle jag säga att de talar till min själ, eller personlighet. men jag tror att många skulle gilla dem eftersom de berör teman som ensamhet, hämnd, depression, att känna sig missförstådd - kort sagt något som de flesta säkert upplevt. men om du brukar gilla mina boktips - läs listan, eller valda titlar, för de här är ett par av de böcker som verkligen betyder mycket för mig! ska fundera över en "must-read-list", tack för tipset! :-)

Veronica sa...

Jag kallade dem favoriter. Men referenstitlar låter ju tusen gånger bättre. Och nu blev jag riktigt sugen på att gå till biblioteket och sno en sån där skylt också... (men med tanke på hur fattigt det brukar vara så avstår jag nog)

Anna W sa...

ja, men detta är ändå inte riktigt vad jag menar med favoriter. jag har favoriter som jag gillar jättemycket men sällan tänker på eller refererar till. min lillebror snodde skylten nån gång på högstadiet, sen snodde jag den av honom...