torsdag 19 februari 2009

Flickan som inte hade läst Stieg Larsson.


Så var det dags att släppa taget, kasta sig ut i det okända och sluta vara en tönt som automatiskt måste göra tvärt emot alla andra. Jag deklarerar härmed att jag överväger att läsa Stieg Larssons böcker, om ni känner till dem? Men bara för att de här omslagen är so sweet.

12 kommentarer:

Evakuera sa...

Vad kul att du vill läsa dem, kan själv verkligen rekommendera dem då jag sträckläste dem alla 3!

Linnea sa...

Själv läste jag Män som hatar kvinnor för kanske en månad sedan och jag trodde att jag var sist i världen med att läsa dessa böcker! Jag blev lite besviken btw, men det är väl så det blir när man sist av alla läser böcker som alla, precis alla, har lovordat.

Anonym sa...

nej, jag kommer att vara sist. det kan du vara lugn för... :-)

fransyskan H sa...

Kör pâ: jag var skeptisk av samma tvärtom-anda, men säga vad man vill: det var längesen jag hade känt en sân mâste-läsa-vidare-snarast-möjligt-känsla, nästan som när man var liten och kunde gick-ât-sov med boken i handen... vilket trots allt är ganska fantastiskt! De första 100 sidorna är lite sega och du kommer förmodligen tänka "ah, tänkte väl att det inte kunde vara sâââ väl/effektivt skrivet som alla säger" (haha - talar av egen erfarenhet), men sen är du - med 99% säkerhet, och förhoppningsvis - fast. För isafall kan du glädja dig med att ha 3 tegelstenar framför dig!

fransyskan H sa...

Och ps: för att inte bli besviken, vänta dig inte ett mästerverk, men just att fâ njuta av att vara fast i sidvändarmâstet.
Linnea, hâller du med?

Johanna sa...

Jag har inte läst dem och har inga planer på att göra det inom den närmaste tiden heller (jag tror t.ex. att jag skulle ha svårt att engagera mig i ngn som heter Lisbeth - vem döper en karaktär till det?!), men jag måste fråga vad som fått dig att överväga att läsa? Något man missat?

Kristina P sa...

Herregud vad snygga! särskilt det första! Men läs bara ettan, det räcker. Jag har iofs inte läst trean så jag vet kanske inte riktigt vad jag pratar om men tvåan fick mig att tappa sugen lite.

Paperback Lover sa...

Ska du läsa dom på engelska alltså? Det känns lite nytt. Läsa något på engelska i översättning från svenska, berätta vad du tyckte sedan. Jag har läst alla tre, har snällt väntat på pocketutgåvorna så det har blivit långa pauser mellan dom. Men det gjorde inte saken sämre. Den tredje läste jag under hösten och hade svårt att hoppa av tuben i tiden på väg till/från jobbet. Böckerna är som gjorda för film, men det jag gillar är att det är olika genre på dom. Alla är såklart kriminalromaner, men de har olika inrikting. Lycka till!

Fontbitch sa...

Hej vännen!
Jag är lite inne på Guillous linje:
Att dö är ett bra sätt att marknadsföra ett författarskap…
De litterära tipsare jag litar på har inte varit alltför entusiastiska.
Kram!

Anonym sa...

wow! vilken respons.

1. kommentaren om lisbeth (salander dessutom!) fick mig att dö av skratt.

2. nej, jag tänkte läsa dem på svenska, tyckte bara att de engelska omslagen var så inspirerande.

3. fontbitch! i miss u so! och håller helt med. död säljer helt enkelt.

4. grejen var att jag började på den första när den kom, men fejkade journalhanteringar är inte riktigt min grej så jag tappade sugen direkt. jag tvivlar inte på dess "pageturnereffekt", men jag har inte läst en svensk deckare sedan marklunds sprängaren när jag var typ fjorton. jag tror säkert att de är grymma, det är bara inte min grej. att jag funderar på att läsa dem nu handlar mest om att jag själv slipper sälja böcker över disk och höra folk säga "DU MÅSTE LÄSA DEM DU MÅSTE LÄSA DEM DU MÅSTE LÄSA DEM" hela dagarna. :-)

Anonym sa...

jag förstår bara inte det första omslaget. Lisbeth har kort mörkt hår, Mikael Blomkvist har kort mörkt hår: vems är det blonda hårsvallet?

Anonym sa...

ingen aning. formgivarens, som slet sitt hår och sedan klippte av det när han/hon skulle skapa ett omslag? ;-)