onsdag 19 november 2008

Jag är inte stressad...

...alls...

14 kommentarer:

Malin.N sa...

Hatar såna här projekt. Kolla listan och du upptäcker att det bara är samma gamla gubbar med några undantag för typ Virginia Woolf och Margaret Atwood.

Man borde verkligen undersöka vem som gör guider av det här slaget och vad de har för motiv.

Anonym sa...

ja, håller med! samma som gör kurslistorna på littvetinst på sthlm univ? ;-) du har ju pluggat i uppsala, men jag tänker mig att det är ännu värre där?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anders sa...

Ett annat problem är att det alltid är fel gubbar som är med på listan. Folk som upprättar listor över alla tiders bästa böcker/böcker du måste läsa och liknande har knappast läst de flesta titlarna själva. Många titlar är med bara på grund av att de brukar finnas med på såna listor och att de förväntas få en plats. Eller så saknar de personer som sätter ihop listorna bara smak, humor och möjligen också en puls.

Gå igenom till exempel Times top 100 och kolla hur många av böckerna som på tråkigast möjliga vis lägger ut texten om våndan av att vara en medelålders man drabbad av relationstrassel och/eller allmän livsleda. Ok att medelåders män överskattar de böckerna, men vad har övriga för ursäkt. Varför skriva såna listor om man inte kan eller vågar värdera böcker på egen hand.

Lina B sa...

Fast Margaret Atwood, Sarah Waters, Donna Tartt och Carol Shields på framsidan bådar ju gott? Jag är nyfiken, måste jag erkänna.

Malin.N sa...

Undrar om böckerna på framsidan är med i boken? I så fall kan jag ju stolt konstatera att min magisteruppsatsroman - Fingersmith - är med (trots att en av mina poänger i uppsatsen var att den har tvingats in i en lågkulturell kontext).

Maria sa...

Det bästa jag vet med sådana här böcker är att man förhoppningsvis kan pricka av några redan från början. Sen får man sålla. Eftersom läsönskelistan redan ligger på runt 300 titlar så ser jag den här boken och liknande som inspiration.

Anders sa...

Regel nr 1 för att bedöma såna påhitt: Är inte Lundell med på listan med minst tre böcker är det något fel på den..

=)

Anonym sa...

men oftas är de där klassiskerna som man har tänkt att man ska läsa i hundra år faktiskt väldigt bra när man väl läser dem... ju. :-)

Anders sa...

Nja... jag har blivit ganska bränd.

^^^Identitetsstöld!

Anonym sa...

finns bara en anders i världen? =)

Anonym sa...

haha, vänj er. heter man anna så är man van. vilka böcker har du bränt dig på?

Anders sa...

Don Quijote är en sån där bok som i stort sett alltid är med på listor och som ingen ärlig människa kan säga sig ha läst och tyckt om. That's right. I went there.

The Sheltering Sky är en annan bok som alltid finns med av helt oförklarliga skäl. Sjukt tråkig. Men vad vet jag... man kanske måste vara gammal och ha ett krisande äktenskap för att "fatta" den.

The Great Gatsby är jag lite kluven inför. Det kan vara så att jag helt enkelt har fel men är den verkligen så fantastisk?

Bibeln brukar dyka upp då och då. Visst är den inflytelserik men jag tror ju att man can argue with success. Förmodligen den sämsta bok som någonsin skrivits.

Så... skäll på mig nu.

Maria E sa...

Don Quijote läste jag på svenska för att jag skulle slippa läsa den på spanska i min litterarturkurs, så jag tyckte den var himla lättläs och bra. Alternativet hade varit 1000 sidor på gammaldags spanska. Svååårt.